Par mani

Esmu Omamma. kas cenšas dzīvot zaļāk un priecāties par katru mirkli

ceturtdiena, 2011. gada 14. aprīlis

Cepelīni


 
Sarīvēju kartupeļus, nospiežu sulu, pielieku sula nosēdušos kartupeļu cieti, var vēl kādu karoti cieti no paciņas, kādu vārītu kartupeli, nedaudz var miltus, olu, sāli un tad pildu.


Pildījumi dažādi:1)sagriezts žāvēts speķis ar sagrieztu sīpolu: 2) mazliet maltas liellopa gaļas, sajauktas ar sviestā apceptiem sīpoliem un mazliet sāls; 3) biezpiens, kuram klāt nedaudz sāls.


Variants - nevis vāra cepelīnus, bet apcep uz pannas eļļā brūnus, tad liek dziļākā pannā ar vāku (vai pīlē) un sautē krējumā. Var pielikt tomātu mērci vai vīru zapti, ja ir gaļas pildījums. Sautē minūtes 10.

Valmieras salāti

Sastāvdaļas:200 – 300 g holandes siers
4 marinēti gurķi
3 vārītas olas
kečups
majonēze
skābs krējums
Sagatavošana:
Visu sarīvē uz rīves. Samaisa ar majonēzi, nedaudz kečupa un krējuma.

Ideja ņemta no: http://www.draugiem.lv/group/16006575/464707/grauzdinu-salati-un-valmieras-salati/

Grauzdiņsalāti ar zilā siera mērci

 no http://www.draugiem.lv/user/190096/
Holandes siers
lapu salāti vai ķīnas kāposts vai ledus salāti
tomāti
kukurūza
rupjmaizes grauzdiņi
Heinz zilā siera mērce.
Kārto traukā un pārlej ar mērci

Grauzdiņu un siera salāti

 no http://www.draugiem.lv/group/16006575/?search=&pg=3 /
6 šķēles ķieģelīša (1/2 kukulītis rupjmaizes (0,20Ls))
150 gr siera (ja ir Preiļu siers, tad apmēram 3Ls/kg) (0,45Ls)
1 neliels ābols (vēlams Antonovka (manuprāt 0,10Ls)
150gr majonēzes (mazā paciņa, apmēram 0,25Ls)
100 gr krējuma (izdevīgāk pirkt izsveramo - 0,10Ls)
2 ķiploku daiviņas (galviņa maksa apmēram0,30Ls:10)
50 gr valriekstu (hm..nezinu...cenu)
100 gr gaļas (apmēram 2,50-3.00/Ls/kg - 0,30Ls)
1 tējkarote mārrutku (es nelieku!)
Kopsummā: 1,50Ls (bez valriekstu cenas!!!) , bet var paēst nu vairāk kā viens cilvēks!!!
Rupjmaizes šķēles sagriež kubiņos un apcep eļļā.
Sagriež gaļu strēmelītēs.
Sieru sarīvē, ābolus sagriež ļoti plānās šķēlītēs.


šie ir kārtainie salāti..visu kārto traukā pēc kārtas:
maizes grauzdiņi
gaļa
siers
ābolu šķēlītes
Krējumu sajauc ar majonēzi, kam klāt pielikti mārrutki un smalki sagriezti (sarīvēti) ķiploki.Kārtojumu pārlej ar šo mērci.
virsū uzkaisa sadrupinātus valriekstus

"Rozītes" eļļā

 Sastāvdaļas
  • 200-250gr miltus vai 1 glāze
  • 1 ola
  • 200-250 ūdens vai 1 glāze
  • 50gr šnabis
  • naža gals sāls
  • naža gals soda
  • 1 ēd.karote cukura
  • vanilīncukurs(ja vēlas)
  • pūdercukurs ar ko pārkaisīt
Vajag speciālu formiņu kātā.
Sāli,cukuru , sodu ber traukā piesit olu, pielej šņabi un samaisa. Pieber miltus, lej lēnām klāt ūdeni un maisa. Mīklai ir jābūt kā šķidram krējumam.Kamēr maisa mīklu tikmēr uzkarsē eļļu un formiņu. Formiņai visu laiku jābūt karstai. Formiņu iemērc 3/4 mīklā un liek eļļā cepties.Cepam gaiši brūnus. Izceptos liek traukā un pārkaisa ar pūdercukuru.
Žagariņus izrullē, sagriež, saformē kā paredzēts un liek eļļā cepties.

Lēti un garšīgi


No draugiem.lv draugu grupas diskusijām
šķelto zirņu zupa ar speķiiti,siipoliem un graudziņiem,jo tā šodien bija pusdienās,milziigs katls izmaksāja vienu latu.
Kartupelji tagad tik dārgi,gribētos uzklausiit jūsu domas un lētu ēdienu receptes,var jau būt ka šāda diskusija ir bijusi,bet varbūt kādam ir ko teikt
Sviniigais lētais ēdiens man ir aknu torte.
Dace ex Saulīte iesaka - apģērbti kartupelīši:
12 vidēji lieli kartupeļi  (apm. 0,60Ls)
1kg (apm 12gb) vistu ādiņas (0,58Ls/kg)
ādiņu izklāj, nogriež biezos taukus, ja ir, uzkaisa vegetu, piparus, dillītes u.c. garšvielas pēc patikas, ietin kartupeli (kā aploksnē) ar tinuma pusi uz leju, liek uz plāts. cep cepeškrāsnī apm. 40 min. Gatavi ir zeltaini brūni (ar iesmiņu iedur vai mīksti).
Klāt der jebkuri salāti, gan svaigie, gan burkās. 1 personai pietiek ar 2-3 kartupeļiem, ļoti sātīgi.
Gita Galinska iesaka plovu,kura liek titara galu
loti garsigi sanak,ta ka mans draugs ir irs un vina gimene ari tad viniem loti patik ja es tadu plovu gatavoju,un  nemaz tik dargi ari nesanak,mums parasti vel sanak est otra diena
Lidija Kalniņa iesaka
Atra kuka;1 gl.ievarejuma,1 gl.krejuma/vai kefira/,100 gr.cukura,2tei kar.sodas,2gl.milti.Liek sakarsieta cepeškrasņī aptuveņi 30 min.Masai var pievenot riekstus.roziņus ,ja ir mājas. Aizmirsu;kukai vel 2 olas.
Ija Pavārnieka iesaka
Tiem, kas nebaidās no speķa. Plānais speķīts maksā līdz ls/kg. Sagriežam kumosiņos, apcepam uz pannas ašhi, tad sīpolus daudz, var burkānus ar, sāls, pipari, mazliet ūdens un sautējam zem vāka ( ādiņas ar tā var), gluži mīkstu. Atdzisušu uz rupjmaizes, sātīgi, der līdzņemšanai. Bet citādi kā pavalgu kartupeļiem, visām biezputrām, zirņiem, pupiņām, dažādos veidos un variācijās. Kā piedevas zupām. Piemēram tāds salikums- rīsi, griķi( kam atlaide), sēnes( sālītas, ja čakli esam bijuši), jau pieminētais speķīts. Brīņišķīgās putras  vai milti no "trūcīgo pārtikas pakas", šis speķīts vai ādiņas. Speķīti apcepto darās tālāk, bet tauciņos, kas uz pannas, apcep maizi, vai paarpalikušo biezputru, vai kartupeļus, vai kāpostu sagatavīti.  Maizei paskatamies kg cenu un arī to, cik ilgi paēduši ar "ķieģelīti", vai kādu no rudzu maizēm, kam pilsētā parasti lielas atlaides. Vai vistu astītes, kas maz maksā, bet saimi var labi pabarot, pieliekot savu darbu un laiku. Manuprāt kūkas nebūs lētais ēdiens, bet pankūkas visdažādākas gan. utt., utt.
Ingrida Chubarova (Valtsone) iesaka
Siiki sagriezts kaaposts, saberzts ar saali + riiveets burkaans, paaris siipoli vai sauja locinju,dilles, garshvielas,(ja ir+ paaris karotes malta galja, vai siiki sagrieztas desas gabalinjsh, vai jau piemineetaas aadinjas )+ karote miltu, 1 ola, laasite piena. Var cept elljaa vai taukos, uz nelielas uguns.
Guna Maslovska 
Aknu plācenīši[jebkuras aknas,bet garšīgāk no vistu].
300 gr aknas,1 liels sīpols,2-3 izmērcētas ,nospiestas baltmaizes šķēles.
Visu samaļ,pieber sāli un piparus pēc garšas,1 olu,2 ēd-k miltus.Samaisa,iznāk tāda pašķidras konsistences masa.Ņem ar karoti ,liek uz sakarsētas pannas,drusku pieplacina,cep no abām pusēm.Mmmm-ņammīgi!arī atdzisuši.
Apmēram kg akniņas,man pa rokai bija saldētas
Siipoli,kādi 4-6 gab
Burkāni-4-6 gab
majonēze
Garšiigie Valeža citronpipariņi
Sāls vai Vegeta
Olas-2 gab
Burkānus sariivē,siipolus sasmalcina. Apcep
Aknas ar pāris siipoliem samalj,sajauc ar pipariem,sāli un cep pēc lieluma kaa plānās pankūkas,bet tas atkariigs no ''kūkas''lieluma.
Apceptus burkānus un siipolus sajauc ar majonēzi,es piespiedu mazliet citronu
Tad rotā kā nu kuram fantāzija strādā.