No draugiem.lv draugu grupas diskusijām
šķelto zirņu zupa ar speķiiti,siipoliem un graudziņiem,jo tā šodien bija pusdienās,milziigs katls izmaksāja vienu latu.
Kartupelji tagad tik dārgi,gribētos uzklausiit jūsu domas un lētu ēdienu receptes,var jau būt ka šāda diskusija ir bijusi,bet varbūt kādam ir ko teikt
Sviniigais lētais ēdiens man ir aknu torte.
Dace ex Saulīte iesaka - apģērbti kartupelīši: 12 vidēji lieli kartupeļi (apm. 0,60Ls)
1kg (apm 12gb) vistu ādiņas (0,58Ls/kg)
ādiņu izklāj, nogriež biezos taukus, ja ir, uzkaisa vegetu, piparus, dillītes u.c. garšvielas pēc patikas, ietin kartupeli (kā aploksnē) ar tinuma pusi uz leju, liek uz plāts. cep cepeškrāsnī apm. 40 min. Gatavi ir zeltaini brūni (ar iesmiņu iedur vai mīksti).
Klāt der jebkuri salāti, gan svaigie, gan burkās. 1 personai pietiek ar 2-3 kartupeļiem, ļoti sātīgi.
Gita Galinska iesaka plovu,kura liek titara galu
loti garsigi sanak,ta ka mans draugs ir irs un vina gimene ari tad viniem loti patik ja es tadu plovu gatavoju,un nemaz tik dargi ari nesanak,mums parasti vel sanak est otra diena Atra kuka;1 gl.ievarejuma,1 gl.krejuma/vai kefira/,100 gr.cukura,2tei kar.sodas,2gl.milti.Liek sakarsieta cepeškrasņī aptuveņi 30 min.Masai var pievenot riekstus.roziņus ,ja ir mājas. Aizmirsu;kukai vel 2 olas.
Tiem, kas nebaidās no speķa. Plānais speķīts maksā līdz ls/kg. Sagriežam kumosiņos, apcepam uz pannas ašhi, tad sīpolus daudz, var burkānus ar, sāls, pipari, mazliet ūdens un sautējam zem vāka ( ādiņas ar tā var), gluži mīkstu. Atdzisušu uz rupjmaizes, sātīgi, der līdzņemšanai. Bet citādi kā pavalgu kartupeļiem, visām biezputrām, zirņiem, pupiņām, dažādos veidos un variācijās. Kā piedevas zupām. Piemēram tāds salikums- rīsi, griķi( kam atlaide), sēnes( sālītas, ja čakli esam bijuši), jau pieminētais speķīts. Brīņišķīgās putras vai milti no "trūcīgo pārtikas pakas", šis speķīts vai ādiņas. Speķīti apcepto darās tālāk, bet tauciņos, kas uz pannas, apcep maizi, vai paarpalikušo biezputru, vai kartupeļus, vai kāpostu sagatavīti. Maizei paskatamies kg cenu un arī to, cik ilgi paēduši ar "ķieģelīti", vai kādu no rudzu maizēm, kam pilsētā parasti lielas atlaides. Vai vistu astītes, kas maz maksā, bet saimi var labi pabarot, pieliekot savu darbu un laiku. Manuprāt kūkas nebūs lētais ēdiens, bet pankūkas visdažādākas gan. utt., utt.
Siiki sagriezts kaaposts, saberzts ar saali + riiveets burkaans, paaris siipoli vai sauja locinju,dilles, garshvielas,(ja ir+ paaris karotes malta galja, vai siiki sagrieztas desas gabalinjsh, vai jau piemineetaas aadinjas )+ karote miltu, 1 ola, laasite piena. Var cept elljaa vai taukos, uz nelielas uguns.
Aknu plācenīši[jebkuras aknas,bet garšīgāk no vistu].
300 gr aknas,1 liels sīpols,2-3 izmērcētas ,nospiestas baltmaizes šķēles.
Visu samaļ,pieber sāli un piparus pēc garšas,1 olu,2 ēd-k miltus.Samaisa,iznāk tāda pašķidras konsistences masa.Ņem ar karoti ,liek uz sakarsētas pannas,drusku pieplacina,cep no abām pusēm.Mmmm-ņammīgi!arī atdzisuši.