Par mani

Esmu Omamma. kas cenšas dzīvot zaļāk un priecāties par katru mirkli

ceturtdiena, 2011. gada 17. novembris

Rupjmaize

Ieraugs:
100gr rudzu miltī +100gr ūdens traukā samaisa putriņā, uzliek vāku un tur siltumā. Nākamajā dienā pievieno vēl 100gr miltu un 100gr ūdens. Un tā 4 dienas.
Ceturtajā diena masa būs kļuvusi krēmīga ar skābenu garšu.

Katru reizi, kad cep maizīti atstāj miklas pikuci tenisa bumbiņas lielumā, apvārta to miltos, ieliek maisiņā un ledusskapī. Glabājas ledusskapi apm. līdz 3 nedēļām

Pagatavošana:
Ņem ieraugu, kas sagatavots pēc iepriekš aprakstītā parauga, pievieno vēl 1 kg miltus, 14 ĒK cukura, 6 TK sāls, un, ja vēlas riekstus un/vai žāvētus augļus. Var pierīvēt burkānus ( būs maigāka).
Ūdeni mīcot pievieno tikmēr, kamēr samīcās bieza mīkla. Jāsamīca kārtīgi.
Nogludina ar slapjām rokām un apsedz. Atstāj uz 5 stundām,  var arī uz nakti.
Uzkaisa uz plāts rudzu miltus un veido kukuli. Nogludina ar slapjām rokām.
Tad virspusē ar dakšiņu vai pirkstu ievelk pāris švīku.
Atstāj kādu pusstundu nobriest. Tikmēr sakarsē cepeškrāsni līdz 230 grādiem. Paliek krāsns apakšā trauku ar ūdeni un cep 10 minūtes 230 grādos, pēc tam samazina temperatūru uz 180 grādiem un cep vēl 1 stundu. Pēc tam plāti apgriež un cep 180 grādos vēl 1 stundu.
Pēc izņemšanas pārklāj ar mitru dvieli un kārtīgi sasedz. Šādi tur 1 diennakti.

trešdiena, 2011. gada 16. novembris

Banānu - karameļu kūka


Izejvielas:
150 g sviesta
20 g baltā cukura
20 g brūnā cukura
150 g miltu
30 g rīsu miltu /vai maltu rīsu /vai mannas
Nedaudz vaniļas cukurs 
1,5 bundžiņas iebiezinātā piena
400 g saldā krējuma
1TK šķīstošās kafijas
1 ĒK cukura / putukrējumam/

Pagatavošana:
Ūdens peldē vāra karameli - iebiezināto pienu ar cukuru apmēram divas ar pusi stundas.
Sviestu sakuļ ar balto un brūno cukuru un vaniļas cukuru. Pievienojam izsijātus miltus  un kādus rīsu miltus un samaisa. Ja ir laiks ieliek vismaz uz ½ stundas ledusskapī.
Tad liek tortes formā, kuras apakšā ieklāj cepampapīru. Mīklu sadursta ar dakšiņu un cep 140-150 grādos kādas 40 -50 minūtes, kamēr zeltaini brūna.
Uz atdzesētas tortes pamatnes uzklāj ~1- 1,5 kārbas novārīto karameli, tad kārto ripiņās sagrieztus banānus un pa virsu putu krējumu, kurā pēc receptes pašās putošanas beigās ielej vienu tējkaroti šķīstošas kafijas.

Kraukšķīgie cepumi no uzpūstajiem rīsiem

Sastāvdaļas
80 grami uzpūsto rīsu
2 ĒK linsēklu
2 ĒK sezama sēkliņu
2 ĒK ūdens
50 grami saulespuķu sēklu
50 grami kokosriekstu skaidiņu
50 grami mandeļu
100 grami sviesta
7 ĒK tumšā cukura sīrupa
Pagatavošana
Linsēklas un sezama sēkliņas aplej ar divām ēdamkarotēm ūdens.
Traukā ber uzpūstos rīsus, saulespuķu sēkliņas, kokosriekstu skaidiņas un smalki sakapātas mandeles.
Pannā uz mazas uguns izkausē sviestu kopā ar tumšo cukura sīrupu viendabīgā masā.
Pieber izmērcētās sēklas.
Sausā maisījuma traukā ielej silto sviesta un cukura sīrupa masu un rūpīgi samaisa. Masu ieklāj silikona vai citā veidnē, kas izklāta ar cepamo papīru.
Nolīdzina un liek cepties 200 grādos uz 20 minūtēm. Pietiek cept, kad cepamais kļūst drusku zeltains un saķep kopā. Atdzisušu griež gabaliņos.




Ātrā ābolkūka 2

Sastāvdaļas
āboli
100 g sviests
125 g cukurs
150 g milti
2 olas

Pagatavošana:
Ieziež pannu ar sviestu un saber tajā nomizotus, sagrieztus ābolus.
Traukā samaisa sviestu ar cukuru, olām un miltiem. Šo masu uzziež uz ābolu kārtas
Cep 180 grādos  35 - 45 minūtes.

Variācijas par ceptu Camembert sieru

1.variants - cep ar visu groziņu ( iepriekš izņem iesaiņojumu) cepeškrāsnī 8-10 minūtes, tad izņem ārā, ar nazi vidū krusteniski iegriež un uzloka maliņas. Pēc tam cep vēl 5-7 min.
2.variants - bez groziņa cep krāsnī uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru vai ietaukotā stikla formā 200 grādos 10 minūtes

3.variants - sagriež daiviņās, apviļā alus mīklā ( Sakuļ 1 olu, pievieno 150g miltus, sāli, cukuru, Worchester mērci un maisot lēnām pievieno 100 ml alu. Mīklai jāsanāk viendabīgi mīkstai)  un cep lielā eļļas daudzumā uz pannas
4.variants - cep panētu eļļā uz pannas (Sieru sagriež  trīsstūrīšos. Katru gabaliņu panē miltos, sakultā olā, pēc tam rīvmaizē, kas samaisīta ar riekstiem vai mandelēm)
5.variants - sagrieztu ātri apcep sviestā uz pannas ( 1 min katrai pusei)
Citi noderīgi ieteikumi
Panēšanai lietojamiem miltiem var pievienot piparus.
Sieru pirms cepšanas ledusskapī labi atdzesē un pēc nopanēšanas vēlreiz 15 minūtes atdzesē.

Pasniedz:
  • Vesela siera miziņu krusteniski iegriež un pavelk uz malām, lai vieglāk tikt klāt mīkstajam viducītim, tad var tajā mērcēt pitas maizīti
  • liek gabaliņus uz tostermaizes, pārlej ar kādu no piedevām
  • veselu sieru pārlej ar kādu no ieteiktām piedevām un griež sieru daiviņās
Piedevas ceptajam sieram:
  • krāsnī ar ķiplokiem un eļļu apgrauzdēta pitas maizīte
  • jāņogu - mango salsa
  • konjaka - brūkleņu mērce
  • brūkleņu ievārījums
  • cepti bumbieri/āboli
  • medus
Cepti bumbieri:
Bumbierus/ābolus sagriež šķēlēs un grilē uz pannas cukurā jeb karamelizē. Sieram un bumbieriem pārlej medus mērci. Maisījumu gatavo katliņā vai pannā, karsējot medu kopā ar nelielu daudzumu ruma, kanēli, svaigu citrona sulu un grauzdētiem ciedru riekstiem
 Salsa:
Nomizo 1 mango un sagriež mazos kubiņos, sajauc ar 60 g jāņogu, 1 laima sulu un sarkanajiem pipariem.
 Konjaka mērce
Saputo saldo krējumu, pievieno brūkleņu želeju pēc garšas un pielej nedaudz konjaka.
Melleņu mērce
Katliņā ieber mellenes un pielej baltvīnu un cukuru. Uz lēnas uzguns vāra, līdz mellenes gandrīz izšķīdušas.

Idejas šai ziņai ņemtas no:

otrdiena, 2011. gada 15. novembris

Musli/auzu pārslu cepumi

1.variants
Sastāvdaļas:
~3 glāzes musli vai 2 glāzes auzu pārslu
50 g sviesta
1 ĒK brūnā cukura
1ĒK miltu
½ TK cepampulvera
rozīnes
1 ĒK medus
3-4 olu baltumi
sagrieztas žāvētas plūmes un aprikozes (ja izvēlas auzu pārslas)
dažādas sēkliņas ( ķirbju, sezama, saulespuķu)
rieksti pēc izvēles
Pagatavošana:
Olu baltumus viegli sakuļ un samaisa ar izkausētu sviestu, pēc kārtas pievieno medu, musli, miltus, kas sajaukti ar cepamo pulveri, cukuru, rozīnes un piedevas. Visu samaisa un, ja liekas par biezu, pievieno pienu. Masu liek piciņās uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru vai arī izlīdzina 1-1,5 cm biezā kārtā. Cep 180 grādos 15-20 minūtes. Ja cep plāksnē, tad to vēl siltu sagriež gabaliņos.

2.variants
/Šo noskatījos 1Baltijas kanāla rīta raidījumā. Vēl neesmu mēģinājusi, bet, lai nepiemirstos, tad pierakstu./
Sastāvdaļas:
2 glāzes auzu pārslu
1 ĒK brūnā cukura
1 TK parastā cukura
½ TK cepampulvera
vīnogas vai rozīnes
žāvētas plūmes un aprikozes/ sagriež/
1 sagriezts svaigs ābols
kanēlis
3-4 olu baltumi
Pagatavošana:
Samaisa auzu pārslas ar cepamo pulveri, brūno cukuru un svaigajiem un žāvētajiem augļiem, pievieno nedaudz kanēļa. Saputo olas baltumu ar cukuru stingrās putās. Sajauktas auzu pārslas ber olu baltumos un uzmanīgi samaisa. Masu liek iesmērētās mafinu formiņās. Cep 180 grādos 10-15 minūtes. Gatavu var pārkaisīt ar pūdercukuru.