Par mani

Esmu Omamma. kas cenšas dzīvot zaļāk un priecāties par katru mirkli

pirmdiena, 2011. gada 24. oktobris

Mājas torte Cielaviņa

Sastāvdaļas bezē biskvītam:415 g cukurs
6 olu baltumi
75 g miltu
270 g zemesriekstu
Sastāvdaļas krēmam:6 olu dzeltenumi
40 g cukurs
60 g ūdens
400 g sviests
4 ĒK. kakao
100 g nevārīts kondensētais piens
50 g rums
 Sastāvdaļas dekorēšanai:200g šokolāde
100 ml 35% saldais krējums
zemesrieksti
saberzti šokolādes cepumi (malu  apbēršanai)
Biskvīta pagatavošana: Riekstus izber plānā kārtiņā uz sausas pannas un cepeškrāsnī apgrauzdē. Tad tos atdzesē un sasmalcina ar nazi. Biskvītam sausā traukā iesit olu baltumus, nepārtraukti putojot, pakāpeniski pievieno 1/3 cukura līdz veidojas stingras putas. Tad iecilā izsijātus miltus un sasmalcinātos riekstus.
Izgriež no cepamā papīra trīs 26+2 cm lielus apļus. Biskvīta masu sadala trīs daļās un katru liek pa vidu izgrieztajam aplim, atstājot malu 1 cm. Tad ar nazi vai lāpstiņu masu vienmērīgi izlīdzina. Liek uz 10 min. 100 grādos sakarsētā cepeškrāsnī.  Ja krāsnij nav ventilatora, tad durvis ir nedaudz jāatver. Pēc krāsns izslēgšanas bezē cepumu ieteicams tajā vēl atstāt un atdzesēt.
Krēma pagatavošana:
Katliņā no ūdens un cukura savāra sīrupu. Saputo olu dzeltenumus, palēnām tiem pielej un pieputo karsto sīrupu. Tad pievieno sviestu un izsijātu kakao, kas izšķīdināts rumā. Turpina putošanu. Pakāpeniski pieputo arī kondensēto pienu. Krēmu atdzesē ledusskapī.
Krēma dekorēšanai pagatavošana:
Ūdens peldē karsē saldo krējumu (ap 60 grādiem), tajā izšķīdina sadrupinātu šokolādi. sanāk pabieza, bet līstoša šokolādes masa, tai pievieno smalcinātus riekstus.
Tortes noformēšana:
Biskvītam noņem cepamo papīru. Divus no biskvītiem apsmērē ar pusi krēma, nolīdzina un saliek abus kopā. Virsū liek trešo biskvītu. palikušo krēmu vienmērīgi pārklāj kūkas virsai un malām. pārlej ar šokolādes krēmu (rotāšanai) un tortes malas apber ar sadrupinātiem šokolādes cepumiem.
Padomi:
vislabāk Cielaviņa garšos trešajā dienā. Pirmajā jācep biskvīts, otrajā jāgatavo krēms un jāveido kūka, tad tai jāļauj ievilkties, un beidzot, trešajā dienā, tā būs gatava baudīšanai.
No diskusijām, liekas, ka vislabākais karstums bizē cepuma cepšanai ir 140-150 grādi ar ventilatoru
- ja liek uz 150, ar mazliet pavērtām durtiņām, un cep drusku ilgāk kā stundu - arī labi.
- lai nedeformētos, pirmo pusstundu liek uz 120 grādiem un pēc tam uz 150

2 komentāri: