Par mani

Esmu Omamma. kas cenšas dzīvot zaļāk un priecāties par katru mirkli

ceturtdiena, 2011. gada 17. novembris

Rupjmaize

Ieraugs:
100gr rudzu miltī +100gr ūdens traukā samaisa putriņā, uzliek vāku un tur siltumā. Nākamajā dienā pievieno vēl 100gr miltu un 100gr ūdens. Un tā 4 dienas.
Ceturtajā diena masa būs kļuvusi krēmīga ar skābenu garšu.

Katru reizi, kad cep maizīti atstāj miklas pikuci tenisa bumbiņas lielumā, apvārta to miltos, ieliek maisiņā un ledusskapī. Glabājas ledusskapi apm. līdz 3 nedēļām

Pagatavošana:
Ņem ieraugu, kas sagatavots pēc iepriekš aprakstītā parauga, pievieno vēl 1 kg miltus, 14 ĒK cukura, 6 TK sāls, un, ja vēlas riekstus un/vai žāvētus augļus. Var pierīvēt burkānus ( būs maigāka).
Ūdeni mīcot pievieno tikmēr, kamēr samīcās bieza mīkla. Jāsamīca kārtīgi.
Nogludina ar slapjām rokām un apsedz. Atstāj uz 5 stundām,  var arī uz nakti.
Uzkaisa uz plāts rudzu miltus un veido kukuli. Nogludina ar slapjām rokām.
Tad virspusē ar dakšiņu vai pirkstu ievelk pāris švīku.
Atstāj kādu pusstundu nobriest. Tikmēr sakarsē cepeškrāsni līdz 230 grādiem. Paliek krāsns apakšā trauku ar ūdeni un cep 10 minūtes 230 grādos, pēc tam samazina temperatūru uz 180 grādiem un cep vēl 1 stundu. Pēc tam plāti apgriež un cep 180 grādos vēl 1 stundu.
Pēc izņemšanas pārklāj ar mitru dvieli un kārtīgi sasedz. Šādi tur 1 diennakti.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru