Par mani

Esmu Omamma. kas cenšas dzīvot zaļāk un priecāties par katru mirkli

piektdiena, 2011. gada 30. septembris

Kā pagatavot ābolu etiķi

Ābolu etiķis

http://www.receptes.lv/receptes/abolu-etikis/

Sastāvdaļas

  • 1 kg ābolu (der arī kritušie)
  • 100 g cukura vai medus
  • 20 g maizes sausiņu ( var pievienot arī 20 g rauga)
  • 1 l ūdens
Ābolus nomazgā un smalki sagriež (ar mizu, var arī nomizot un mizu sagriezt atsevišķi). Liek burkā vai emaljētā traukā. Uzsilda ūdeni (60 līdz 70 grādiem temperatūras). Tajā izšķīdina cukuru un izmērcē sausiņus. Atdzesēto masu pārlej āboliem tā lai šķidrums tos pārklātu. Trauku novieto siltā vietā un regulāri (vismaz 2 reizes dienā) apmaisa. Pēc 2 nedēļām šķidrumu nolej un izkāš. Salej trīslitru burkā (no augšas atstāj aptuveni 10 cm) un nosien ar audumu vāciņu. Pēc 2-3 nedēļām šķidrumu uzmanīgi pārlej pudelēs ( nepiepilda līdz pašai augšai). Aizkorķē ar steriliem korķiem. Glabā tumšā, vēsā vietā.
Tīrot ābolus, miziņas un serdes neizmet, bet aplej ar ūdeni, pieliec bišķīt raugu un burku, kur tas viss atrodas ,noliec raudzēties, burku apsedz ar drāniņu. Pa laikam jāsakrata, apmēram pēc mēneša', kad viss šķidrums virspusē būs dzidrs, nolej no virsas un etiķis ir gatavs.

Ābolus nomazgā, sagriež daiviņās un izņem serdes. Traukā, kur tiks raudzēts etiķis, ievieto rupjmaizes šķēli (uz 1 kg augļu liek 1 rupjmaizes šķēli), pa virsu liek ābola daiviņas līdz trauka malām.
Izvāra cukurūdeni (uz 1 litru ūdens 30 g cukura) un atdzesē – ūdenim jābūt remdenam. Cukurūdeni pārlej āboliem, trauku apsien ar kokvilnas drāniņu un novieto siltumā raudzēt +25 grādu temperatūrā. Pēc 7–10 dienām etiķis ir gatavs; tā norūgšanas ātrums atkarīgs no trauka lieluma un temperatūras. Etiķi nokāš, pilda tīrās pudelēs un aizvāko. Uzglabā vēsā vietā.
Ābolu etiķi var izmantot konservēšanai, vienīgi jārēķinās ar skābāku dārzeņu garšu, jo tas jāpievieno divas reizes vairāk nekā galda etiķis. Vēl svarīgi, ka ābolu etiķis nav tik spēcīgs konservants kā citronskābe un galda etiķis, tāpēc pagatavotie konservi obligāti jāuzglabā vēsās telpās. Ābolu etiķi var izmantot dažādu auksto mērču, piemēram, eļļas un etiķa mērces, pagatavošanai.

Ābolus sarīvē uz rupjās rīves. Stikla burkā uz katriem 400g ābolu masas lej 0,5 l silta vārīta ūdens, un uz katru litru ūdens liek 100g cukura un 10g maizes rauga. Trauku ar maisījumu tur siltā tumšā vietā, katru dienu pāris reizes apmaisīt. Turēt 10 dienas. Pēc tam caur marli nokāš un lej tīrā traukā, tad apsien ar marli vai linu drāniņu un noliek nogatavināt uz 40-50 dienām.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru